Desakan Puncak Jitra

26 June, 2010


Walaupun berkali kali mendaki, rasa jemu tidak pernah terlintas. Perasaan mendesak terus mengetuk pintu hati untuk mengunjunginya. Walaupun perit, kecewa, putus asa, serik dan bermacam macam lagi perasaan menyelubungi pendakian demi pendakian tetapi pengunjung tetap dihadiahkan dengan kepuasan ketika dipuncak. Pemandangan yang indah dan kesegaran udara pagi cukup sebagai hadiah yang sukar dinilai. Diatas terasa betapa kerdilnya aku melihat alam ciptaan Yang Maha Esa. Terima Kasih Ustaz Raja untuk gambar.

Ustaz Raja sedang memberi taklimat untuk misi pendakian seterusnya

Dari kiri- Rizal dari Alor Setar, Senu, Raja, Khairil, Art IKBN, Lan, Orange Head dan zn

Read more...

Dua Hari Penuh Berliku

19 June, 2010


Setelah kelmarin kumpulan Adiharriman dan sekutunya memulakan misi pencarian dan pengkajian trek sekitar bukit bukau Jitra, hari ini satu lagi kumpulan yang terdiri dari cikgu cikgu melakukan kayuhan melepaskan geram di tempat yang sama sebab esok sesi sekolah akan bermula. Permulaan sesi sekolah bermakna cikgu cikgu semua terpaksa mengurangkan aktiviti kayuhan mereka. Kayuhan hari ini diketuai oleh Cikgu Alias dan tugas sweeper ditanggung oleh Cikgu Azhar IKBN. Cukgu Lutfi tidak dapat hadir kerana berehat baru sahaja balik dari umrah.

Wajah wajah cikgu yang berjasa kepada bangsa

Cikgu Fauzi sanggup datang dari Kuala Nerang untuk melepaskan geram kat Jitra. Beliau juga minat mendaki gunung.

Cikgu Khairil dari Taman Pasu, Jitra

Cikgu Jas dan Ustaz Raja, walaupun kelmarin dah kayuh kat sini, hari ni turun lagi..katanya tak puas

Kerakusan manusia menjangkaui batasan alam

Cikgu zan (mengajar kat sekolah mana tak pernah nampak pun) dan cikgu Fauzi

Laluan berbatu menyukarkan pengendalian jentera

Read more...

Lima Jam Lima Bukit

18 June, 2010


10 orang rider ketegar dari Alor Setar dan Jitra meredah lima bukit dalam masa lima jam dalam misi menguji kesesuaian trek. Kayuhan dipelopori oleh Nasrul@Lontruth, Comelfz, Adiharriman,Jamal dan beberapa rider Redflag, PudinTTG, Senu, Alias bikeshop, Alan KBS, Zul Fuji dan beberapa rider sekitar Jitra seperti Raja@banana island dan cikgu Jas.

Tiga gandingan penting Adi, Nasrul dan Pudin TTG

Raja bersama Adi dan Nasrul

Comelfz dok bincang nak buat laluan freefall kebawah tanpa kayuh

Alan KBS bersama Nasrul

Ustaz Raja orang kuat banana island orang kampung aku niieh

Inilah posing yang paling sempoi dari Senu- thanks Raja for the photo

Cikgu Jas dari Tmn Tunku Sarina, Jitra

Read more...

Haadyai Jamboree Review

13 June, 2010



1)Haadyai Jamboree dated 12 June 2010
2)Total participants approximately 700 persons of which 450 riders were from Malaysia
3)First, second and third places won by the Thais and lucky draw grand prizes also won by the Thais..ha..ha..
4)Trail was good and enjoyable.
5)Gerek Baru sent several participants and all of them carried Malaysian flag with pride. PudinTTG had valid reason not to complete the race because of broken chain or he willingly let the chain broken..ha..ha...


Peserta berkumpul di sadao sebelum dieskot ke Haadyai


Sawa dee kap..kap kun kap

Nii dia geng Jitra, geng pukui keliling apa yang ada semua balun..yang dok KL pun balik mai.

Abg Ron, penganjur Mr Teoh, Art IKBN

Gerek Baru melakarkan kenangan di jersi- terima kasih adik Shauqi


Senu dengan muka penuh kepuasan

Ai redflag tak terdaya mendahului Zaim yang menurunkan jentera terbarunya Banshee Rune

Read more...

Thompson Trail Cameron Highlands


Image from adiharriman.com

Semakin aku mendalami sejarah, isi dan fauna trail ini, semakin hati aku mendesak untuk menjejaki tayar basikal menuruni liku liku apa yang telah dilalui oleh Jim Thompson 43 tahun lalu. Jim Thompson seorang saudagar sutera dari Bangkok telah dilaporkan hilang didalam hutan Cameron Highlands pada 26 Mac 1967 apabila keluar merayau rayau seorang diri dikawasan yang kini terkenal dengan nama Thompson Trail. Misteri kehilangan beliau banyak digemburkan dengan pelbagai teori.

Kepada pengayuh mountain bike, trail ini bermula di Ringlet dan tamat di Habu dengan jarak lebih kurang 45KM. Pada Disember 2008, Kumpulan Soo Beng dan Adi dari Alor Setar mengambil masa lebih kurang 6 jam untuk menamatkan kayuhan dari Ringlet ke Habu. Titik tertinggi adalah pada 1422M di kawasan BOH Tea Plantation dan yang terendah pada 590M di kawasan perkampungan orang asli. Kayuhan mesti dimulakan pada awal pagi untuk memberi ruang masa siang yang lebih kepada pengayuh.


Image from danishevent.com

Jika dilihat pada track elevation, kayuhan terbalik dari Habu ke Ringlet juga boleh dilakukan dengan pendakian yang lebih pendek dan penurunan yang lebih panjang. Tidak dinafikan, persiapan yang rapi dari segi bekalan makanan dan minuman dan juga kenderaan sokongan amatlah perlu demi kejayaan misi.

Read more...

Attention Mountainbikers- Road or Offroad?

08 June, 2010

I had known a lot of mountainbiker groups in this area. I also had the chance rode with them. Some of the groups only ride on road while the other only ride offroad. It is their choice and preference.

A good mountainbiker should balance road and offroad in their training. Road training is for endurance while offroad training is for power. Power and endurance work hand in hand in mountain biking.

Offroad rider develope power through rigorous muscle coordination during climbing. Offroad climbing is totally different from onroad climbing. In offroad climbing, you must maintain certain speed limit otherwise you will off-balance. A lot of muscle power are used in a very short time to accomplish the task. Offroad rider is like a car with bigger engine but with very limited fuel and cannot go far. Thus, newcomers like us should consider road training as part of routine ride to develope endurance, mental stiffness and attitude.

In order to overcome all those shortcomings, mountainbikers should balance road and offroad in their trainings. Good luck to Gerek Baru in Haadyai Jamboree this weekend.

Read more...

Welcome Kedah Jamboree 2010

01 June, 2010

The most awaited MTB event in Kedah is coming. The first meeting between organizing commitee and Yayasan Sultanah Bahiyah was held today at Wisma Darulaman. Please wait for the official announcement from Kedah Jamboree website for the actual date. A source close to this event said, " there will be double the thrills, more goddies, more prizes and more..more.....".

Welcome Kedah Jamboree 2010, you are always in our heart.

Read more...
Related Posts with Thumbnails

About This Blog

MyLife, MyBike, MyFriends, MyWorld

A notes of my mountain biking activities and my experiences to be shared
There was an error in this gadget

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP