Muat Turun Lagu Raya Klasik

31 August, 2009

Sedar tak sedar dah 10 hari puasa. Raya pun dah tak lama lagi. Orang kata raya tanpa lagu raya ni tak sah. Banyak lagu raya yang baru tapi semua tak boleh lawan lagu raya klasik seperti Dendang Perantau nyanyian Allahyarham P Ramlee, Rafeah Buang dll. Bila dengar saja lagu nyanyian otai ni airmata boleh jatuh tap ..tap..tap...tambah tambah lagi yang berada diperantauan..oversea... rasa macam nak bawa kapal terbang balik serta merta. Masa tu macam macam terlintas di kepala...wajah mak ,ayah, ketupat pulut serunding daging,sawah bendang hijau menguning, abang kakak mak penakan pak penakan, gerek tua ayah dok parking tepi jelapang.....

muat turun lagu raya klasik disini

Read more...

World Lightest Fork

29 August, 2009

Breakthrough technology. The world lightest air suspension MTB fork just arrived. No doubt the Italian has won this technology race and caught US by suprised.

Watch the video!!

Read more...

Mountain Biking As A Lifestyle

26 August, 2009

I never regret choosing mountain biking as my favorite thing-to-do to fill in my leisure time year ago. I'm not only enjoying pedalling but I'm choosing a healthy lifestyle. I'm enjoying a healthier life now compare to a year ago. My level of fitness improves a lot so does my productivity at works.

Mountain biking perfectly complement my love toward natures, outdoor and extreme activities. I loves to see natures at work, the peoples, the foods, the life, the courage, the touch.....everythings. These all the things you have to experience it in order to appreciate.

Since embracing the lifestyle, I'm more health conscious than ever before. I'm eating more first level food chain i.e more vege and fruits and cutting down on meat and fats. Instead I'm eating more fish to supply the protein.

I'm glad I'm choosing mountain biking as a lifestyle. I'm choosing a healthier lifestyle. I'm looking forward to more exciting journey and experience.

Read more...

Prinsip Pembahagian Kemakmuran

15 August, 2009

Sempena kedatangan Ramadhan aku dengan berat hati terpaksa mengistiharkan cuti sebulan untuk sebarang aktiviti kayuhan dan mengisi ruang kepada lebih banyak aktiviti kerohanian. Itulah yang aku harapkan. Tulisan aku akan lebih kepada apa yang terlintas diminda yang sesekali terpaksa diluahkan.



Setiap muslim percaya bahawa rezeki datangnya dari Allah. Ada yang dapat lebih dan ada yang dapat kurang. Kepada insan yang mendapat rezeki yang melimpah ruah perlu ingat bahawa rezeki itu bukanlah hak mutlak mereka kesemuanya. Insan yang dilimpahkan dengan kekayaan dan kesenangan adalah sebenarnya ejen pembahagian kemakmuran yang dilantik oleh Allah untuk diberikan kepada golongan yang memerlukan. Setiap insan adalah ejen dan tentunya mengikut kapasiti masing masing. Aku bukan menyarankan untuk setiap insan mendermakan wang ringgit mereka. Ada banyak cara untuk kita memakmurkan ummah.

1. Kepada pembuat dasar, pembuat keputusan, yang ada kedudukan untuk membuat pembelian di syarikat swasta mahu pun kerajaan dan orang perseorangan.

Ingat anda adalah ejen pembahagian kemakmuran dan mempunyai tanggung jawab yang besar untuk membantu gedung perniagaan dan perkidmatan ummah. Setiap wang ringgit yang anda belanjakan kearah ini akan digandakan oleh Allah. Percayalah, rezeki anda akan lebih dan kedudukan dan pangkat anda akan lebih. Sokongan dan jaringan dalam pelbagai bentuk akan terbina dengan sendirinya terhadap anda. Kerja anda akan lebih mudah.

2. Kepada pemilik perniagaan yang ada kedudukan dan establis. Tanggungjawab anda terlalu besar. Setiap kontrak dan sales yang anda dapat bukanlah hak mutlak anda kesemuanya. Ingat anda adalah ejen yang dilantik oleh Allah untuk pembahagian kemakmuran. Anda tidak perlu bolot kesemuanya. Anda tidak perlu tamak. Anda tidak perlu buat kesemua kerja/kontrak yang diberikan. Anda perlu bahagi bahagikan kepada syarikat kecil yang baru menapak. Anda perlu bantu naikkan perniagaan mereka semoga satu hari nanti mereka akan sama sama berada ditahap yang sama dengan kedudukan anda. Percayalah, jika mereka yang anda bantu mencapai tahap yang sama dengan kedudukan anda ketika itu, kedudukan anda sekarang jauh sepuluh kali ganda daripada mereka.

Aku banyak belajar selok belok ilmu perniagaan dari abang ipar aku yang menjalankan bisnes signboard, billboard, pengiklanan dan event management walaupun aku bukan meniaga, cuma makan gaji. Banyak usahawan yang beliau lahirkan . Beliau menggalakan pekerja pekerja yang berwibawa membuka perniagaan mereka sendiri. Walaupun berkeupayaan untuk menyelesaikan kerja dengan sendiri, beliau lebih suka mengagihkan kerja kerja kepada perniagaan yang baru menapak ini. Aku tak nampak ada persaingan head on diantara mereka, kalau adapun persaingan yang sihat. Apa yang aku nampak dengan ketara, perniagaan mereka semakin lama semakin maju.

Kalau kita menjadi ejen yang baik, Insyaallah... Allah akan melimpah ruahkan rezekiNya. Apa yang penting ialah bantu membantu bukan tekan menekan. Yang nampak nak jatuh, kita beri nafas yang baru, yang berjaya diatas tengok tengoklah dibawah sama. Hasad dengki jauh sekali.

Read more...

In Memory of My Late Sister

Almost every year when Ramadhan is coming, my feeling get excited since this is the time I feel so close to the Almighty. This also the time I reassess my works for the whole year. Is it what I have done enough to be considered a good servant? Definitely I have a long way to go. I'm working on it.

Ramadhan also will bring back memory of my late sister who already left us 11 years ago in 1998... Al Fatihah, may Allah bless you and put you among assolihah. She got into coma because of excessive bleeding when delivering her baby boy. Her baby was saved and raised by my mother and already 11 years old.

My late sister left a big impact in my life. She is strong, big hearted, motivated, caring, .....everythings. She managed to persuade my father to buy her a motorbike scrambler Yamaha Enduro 125 in the 70's. Can we imagine a girl rode a scrambler in that time. She got married to a very successful businessman (now ) in Alor Setar. Her last posting was at SMK Keat Hwa. Among other schools she taught were SMK Sultanah Asma and SMK Tunku Abdul Rahman Mergong. Today 15/8/09 her third daughter will get married in Alor Setar. I will get busy for this week.

.....I just can't go on writing....I feel..5 ,.f7j

Read more...

Jati Exploration

08 August, 2009




Start pedalling at around 7.30 am on 08/08/09. Total members at 7 person comprising riders from Jitra , Tunjang and Sungai Korok. Meeting Point at Kedai Basikal D'Pallas, Taman Suria.

Today is about unlucky for me. I'm only halfway of the trek and declared quit due to technical complication and let the other riders finish their exploration...... frustrated.

Read more...

More Kedah Jamboree Snapshots

03 August, 2009


Side by side with Chan NXT

more snapshots pls visit Kedah Jamboree

Read more...

Kedah Jamboree Snapshots

02 August, 2009




Trek Kedah Jamboree






























Photo taken from Jai



















Photo taken from Kayuh Baimbai

Read more...

Kedah Jamboree Charity Race Review




Secara keseluruhan aku cukup puas hati dengan penganjuran Kedah Jamboree. Lima bintang patut diberikan kapada mereka yang bertungkus lumus tidak mengira tenaga bagi memastikan kejayaan temasya ini. Juga tidak lupa kepada peserta peserta lebih dari 700 orang dari dalam dan luar kedah hingga ke Selangor dan German dan U.K yang mempamerkan semangat kesukanan yang tinggi.

Senarai kepuasan hati

1. Berjaya menamatkan kesemua 4 check point (CP)
2. Berjaya menawan Bukit Balak yang cukup gah dengan killer stretches dan killer downhill walaupun tergolek sekali dalam cubaan menuruni salah satu killer downhill tapi shukur tak apa apa. Aku tak tau berapa ramai lagi yang tergolek kat belakang aku sebab aku sebab tak boleh berpaling dok pebetui urat tengkuk. Aku cuma dengar bunyi menyakar satu per satu dengan sesekali raungan panjang. Lepas tu kat kem balak aku diberitahu oleh Marshal yang kebetulan rider Jitra yang ambulan dalam perjalanan dan Land Rover Regimen 6 Melayu bergegas naik keatas utk bantuan.
3. CP dan kawasan yang merbahaya dijaga oleh Regimen 6 Askar Melayu Diraja yang cukup professional dengan kelengkapan bantuan yang cukup termasuk Land Rover dan team motorcross.
4. Marshall di setiap CP adalah terdiri dari rider Jitra dan Alor Setar yang cukup memahami situasi dan menambahkan kelancaran perjalanan.
5. Shimano XT wheelsets yang baru dipasang tidak mengecewakan ringan, lasak dan lancar. Shimano Deore hidro brake masih berfungsi dengan baik walaupun pada suhu yang cukup ekstrem agak agak aku dalam 200 darjah C sebab jari aku melepuh terkena rotor tak sampai satu saat.
6. Semangat tolong menolong menyerlah tak kira bangsa. Semasa tolak gerek diantara CP3 dan CP4 di trek pacak 90 degree, kasut bunga nipis tak menyebelahi aku disinilah riders masing masing bantu membantu.
7. Menderma kepada Yayasan Sultanah Bahiyah sambil mengayuh.
8. Makan tengahari sempoi nasi merah, dalca, ayam masak merah dan telur rebus- balun 2 pinggan.

Apa yang tak puas hati
1. Satu saja yang tak puas hati. Aku kena beli full suspension bike lepas ni baru shok turun killer downhill......bila........$$$#!..
SYABAS KEDAH JAMBORE

Gambar tolak gerek dicedok dari Jane Lim

Read more...
Related Posts with Thumbnails

About This Blog

MyLife, MyBike, MyFriends, MyWorld

A notes of my mountain biking activities and my experiences to be shared
There was an error in this gadget

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP