More Actions On Pendang Jamboree

22 November, 2009

ALL CREDIT TO THE POHOTOS HERE GOES TO SAIFUDDIN YAAKUB OF TITI GAJAH

Ini bukan no 1 tetapi dikelilingi oleh No 1

No 1 Open

No 1 kategori rider tegar Wan Blitz

Saifuddin- gaya seorang pro rider bersama anaknya yang juga jurufoto dalam posting ni

Penguatkuasa MDP dok tunggu nak saman saja, tak kan kat sini pun kena bayar parking ?

Lagi gambar dikelilingi oleh peminat dari Kedah. Gerek depa pun cap Kedah, beli kat kedai mana tak tau?

Read more...

Pendang MTB Jamboree Update

21 November, 2009


7 biji kereta dengan jentera masing masing bersiap sedia berlepas ke Bukit Perak, Pendang jam 6.30am dari Jitra. 7.45 am sampai di Bukit Perak selepas berhenti sarapan dengan geng Red Flag Lontruth, Wan Blitz bersama Ravi.

Kami tidak meletakkan harapan yang tinggi sangat pada penganjur, lagipun ini adalah jamboree anjuran pertama mereka. Asalkan boleh kayuh, ada marking yang cukup, ada minuman yang cukup dah kira ok. Secara keseluruhannya, pihak penganjur menjalankan kerja dengan baik walaupun ada serba sedikit kekurangan yang kecil yang mungkin boleh diperbaiki pada tahun depan. Makanan tak cukup...memang dah dijangka sebab banyak last minit penyertaan. Walauapapun tahniah kepada Majlis Daerah Pendang kerana penganjuran yang berjaya dan jamboree ini akan dimasukkan dalam kalendar penyertaan kami tahun depan.

Lebih kurang 300 peserta (anggaran sahaja) mengharungi hujan renyai renyai dan jalan berlumpur dan licin untuk kegarisan penamat. Bila aku nampak barisan pelumba dari Majlis Sukan Negeri Kedah, aku tau dah sapa yang nak menang. Seperti dijangka, no 1 kategori lelaki dan wanita dibolot oleh pelumba MSN dan veteran no 1 dibolot oleh Tok Wan Shahidan dari Perlis. Kebanyakan pelumba cukup berpuas hati kerana mendapat no dibawah 100. Bukan senang ooo nak dapat no bawah 100 ni di jamboree...ha..ha....haha. Che Senu hantar SMS kat aku dapat no 10 kategori veteren, orang panggil nama dia nak bagi hadiah dia dah cabut balik....bukan apa unsangkarable. Tahun depan hangpa jangan harap la nak dapat nombor tu...hua ...hua...ha.. Lontruth dapat no 80, katanya first time dapat nombor below 100 dalam mana mana jamboree.

Trail dikategorikan easy to medium difficulty. Jalan cukup licin sekali dan banyak rider yang jatuh, macam main drift. Disinilah yang membezakan rider pengalaman dan novice. Rider pengalaman macam cikgu Lotfi, dia cool saja ambil side dicelah celah lurah gelinciran. Pilihan tayar juga memainkan peranan yang penting dalam meredah jalan yang licin.

Syabas Majlis Daerah Pendang dan jumpa lagi tahun depan.

p/s: still waiting Saifudin to email me the photo of the events because i don't bring my camera.Gambar atas cedok dari Acong Cobra

Read more...

Panduan Menghadapi Jamboree

20 November, 2009

Kepada pengayuh pengayuh MTB yang baru terutamanya geng Gerek Baru, acara jamboree ataupun perlumbaan XC race adalah sesuatu yang mesti disertai. Inilah sebenarnya tempat menguji tahap kuupayaan seseorang pelumba menghadapi cabaran fizikal dan mental. Disinilah juga sebarang kelemahan dihalusi dan diperbaiki.

Berikut adalah panduan kepada peserta peserta dalam menghadapi sebarang jamboree ataupun perlumbaan cross country.

1) Pastikan anda cukup training
Anda mesti cukup training. Jika sesuatu acara memerlukan kayuhan 40KM, pastikan anda train diri anda buat kayuhan 55KM, lebih sedikit daripada yang perlu. Pastikan kayuhan anda mempunyai selingan interval (saya akan menghurai lebih lanjut berkenaan interval training pada post akan datang). Secara ringkasnya, kayuhan anda mestilah sampai satu tahap sukar untuk bernafas (denyutan jantung pada tahap maksimum ). Kayuhan ini diulang seli mengikut kemampuan anda- kayuhan ke tahap maksimum kemudian kayuhan biasa- kayuhan ketahap maksimum. Jika boleh, cuba cari kawasan berbukit untuk training kerana semasa mendaki, anda akan cepat sampai ketahap maksimum(orgasm).

Lagi banyak anda training tahap ini, lagi besar cc enjin anda dan inilah yang akan membezakan kereta kancil dengan BMW.

2) Persiapan masa perlumbaan
a)Pastikan anda bersarapan pagi jika perlumbaan waktu pagi
Tahap glycogen (tenaga yang disimpan dalam otot kita yg dibina dari karbohidrat)berkurangan masa kita tidur dan perlu di ganti baru.

b) Pastikan anda minum air yang banyak.
Minum air walaupun anda tidak berasa dahaga. Ini kerana badan kita mengeluarkan air yang banyak semasa aktiviti ekstrem ini dan perlu diganti segera.

c) Pastikan anda sediakan makanan ringan yang kaya dengan karbohidrat/glukos yang mudah diserap badan semasa perlumbaan. Contoh: coklat, buah tamar, biskut oat, pulut udang dll. Ini penting kerana semasa aktiviti ekstrem ini, badan kita memerlukan banyak karbohidrat yang disimpan dalam bentuk glykogen untuk menggerakkan otot otot kita dan tenaga ini perlu diganti. Karbohidrat ibarat minyak petrol pada kereta, semakin lama anda kayuh semakin berkurangan.

d) Jangan over-push diri anda
Ketahui tahap keupayaan anda dan jangan over the limit.

Selamat berjamboree dan jumpa anda di Pendang

Read more...

More Hantu Air Ride Photo

15 November, 2009



More photo from bro Saifuddin camera on on Hantu Air Ride on 14/11/2009


Macam dok kat Genting diselaputi kabus

Pendakian Bukit Wang

Acara sukan air bermula

Senu menunjukkan cara cara kayuhan melawan arus

Cikgu Lotfi dok kernyih seronok main air diikuti oleh anak bro Saifuddin

Lepaih ni kalau ada jamboree dalam air aku mesti masuk punya... garenti tak mau pi ragaih bukit dah pasai syok main air

nasib baik ada budak budak ni kalau tidak gerek aku lepih dalam kok U

Ikan haruan lekat kat crank, jenuh kena cabut



Masa ni kayuh kena tawakkal saja pasai tak tau apa didepan..lubang, parit...

Lepas randuk air, acara freeride pulak...

Read more...

Hantu Air MTB Challenge

14 November, 2009



Kayuhan kali ini memberi sedikit kelainan. Seramai 12 rider menyahut cabaran yang julung julung kali diadakan. Kayuhan dimeriahkan dengan penyertaan Wan Blitz, rider Redflag yang sedang meningkat dan 3 orang lagi rider dari Alor Setar. Diberitakan, 3 rider ini memulakan kayuhan dari Titi Gajah ke Jitra dan terus ke lokasi berkumpul di kedai basikal Yeh D'Pallas Taman Suria. Geng ni memang laju sampai aku pun tak sempat nak tanya nama.

Kayuhan dimulakan tepat 7.30 am dan terus menuju ke trail Bukit Wang dan memulakan pendakian demi pendakian dan terjunan graviti. Kemudian, kayuhan diteruskan ke trail Jati Pallas untuk kayuhan off road dan DH lepas brek.

Semasa perjalanan ke Bukit Wang, kami diberitahu penduduk setempat bahawa kawasan perkampungan Paya Tok Teh dan sekitarnya telah ditenggelami air hampir lebih satu meter dan semua perhubungan darat telah terputus. Untuk pengetahuan, kawasan Paya Tok Teh adalah termasuk dalam trail Wang Pallas iaitu laluan perjalanan balik.

Kami mengambil keputusan untuk melalui kawasan banjir tersebut walaupun dinasihati oleh penduduk setempat supaya mengambil jalan alternatif. Bersesuaian dengan nama rider ketegar ini, kami pun terus meredah aliran air yang deras untuk merasakan kayuhan dalam air. Kepakaran Lan Diamondback digunakan sepenuhnya. Kampung dia bersebelahan dengan kawasan banjir, jadi semua lubang, taliair dan parit dalam kepala dia. Selepas ni kalau sape2 nak buat jamboree dalam air boleh la jemput kami..he..he..


Lokasi permulaan

nih kena apa pulak??

shok kayuh dengan hangpa semua...boleh berenang ngan gerek

wan blitz sama senu

Bro Saifudin tak sabag nak terjun DH dalam air

Lan memang cekap kawasan ni pasai tak dak sapa pun terjun dalam parit

aktiviti kayuhan dalam air bermula

Enjin masuk air

Read more...

In Search of a Perfect Trail

07 November, 2009



We love to ride but the constraint is time. We cannot ride everyday because we don't have the time. We can't ride all day long on every weekend because we have other things to do. So, when we ride we need a good quality ride that can satisfy both the time constraint and adrenalin pumping action.

Today trailblazing ride in search of perfect trail designed to solve those basic problem. We combined two trail namely Bukit Wang Trail and Jati Pallas Trail into one and we named it Wang Pallas Trail. Bukit Wang Trail starts at the back of Bukit Wang Forest Reserve comprising half tarmac climbing and half off road climbing and steep downhill straight through the Rimba Rekreasi Bukit Wang and exit at the front gate of the recreational facility. In tandem with the status of the forest reserve, we spotted two babi hutan running wildly crossing the trail in front of our bike. Luckily no unwanted incident happened otherwise I don't know what to do. Then, we continued the ride to Jati Pallass trail which was 100% pure off road climbing and downhill and on the way back we took rubber estate trail around Binjal area heading toward paddy field area in Paya Tok Teh straight back to Taman Suria, Jitra. Total trail distance is 35 KM and can take 2-2.5 hours to complete. Just nice!!! It has all the right ingredients.

As usual, this trailblazing ride was lead by Yeh D'Pallass and supported by Senu, Zaim, Cikgu Lotfi, Sham, at bata, zn and two 'rider cilik' Amirul Aiman and Audi. I am impress with our 'rider cilik' because of their right attitude- never give up, quick to response, far sighted and anticipate the unanticipated. These are the future rider with the winning attitude.

We would like to thanks Bro Saifuddin and his son who came all the way from Titi Gajah, Alor Setar just to join our ride. We feel so please and excited to welcome you and bring along with your vast experience in MTB and Kelab Rekreasi Kedah.


Bro Saifuddin (left) Camera shyed blogger (right)


From left: Cikgu Lotfi,adik amirul,zaim and senu








Bukit wang trail


Jati Pallas Trail

Read more...
Related Posts with Thumbnails

About This Blog

MyLife, MyBike, MyFriends, MyWorld

A notes of my mountain biking activities and my experiences to be shared
There was an error in this gadget

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP